Bekijk profielpagina

Geurt Mouthaan - Editie #186

Revue
 
 

Geurt Mouthaan

12 januari · Editie #186 · Bekijk online

Journalist en fotograaf bij Het Kontakt editie Alblasserwaard, bladmanager bij Kontakt Mediapartners.


Van koeien verkampen (of verbruggen) tot de Washington Post en van bommen uit de Tweede Wereldoorlog tot de riolering in Molenlanden, het komt allemaal aan bod in deze editie. Veel leesplezier en delen/abonneren stel ik uiteraard op prijs!

Verkampen of verbruggen? Dat is de vraag
Een oproep op Facebook om typische boerentermen en hun uitleg door te geven leverde deze week ruim honderd reacties op. Daar ga ik dankbaar gebruik van maken voor de derde editie van ons magazine #Trotsopdeboer, dat uitkomt in mei. En ik leer er ook van. Want ondanks dat ik geboren en getogen ben in de Alblasserwaard en de nodige ins en outs van de boerenwereld in de streek ken, vele termen waren voor mij toch nieuw.
Neem hardijzers. Het zei mij niks, maar één van de inzenders was zo vriendelijk het voor me toe te lichten. ‘Dit is ridderzuring. Een onkruid dat een hele lange penwortel heeft die heel lastig is te verwijderen en als er een stukje wortel blijft zitten, groeit er weer een nieuwe plant uit. Kwaaienaard is trouwens de benaming voor heermoes.’
Andere suggesties kwamen mij wel bekend voor. Biest aten we vroeger met enige regelmaat; mijn vader bracht het mee van boeren die het meegaven als hij de wekelijkse boodschappen bezorgde. Of de kluitenruif en biggels, dat doet mij wel een belletje rinkelen.
Grappig was wel dat ik in de oproep sprak over verkampen als voorbeeld en daar bovenstaande foto - enkele jaren geleden gemaakt in Wijngaarden - bij plaatste. Van vele kanten werd ik erop gewezen dat het verplaatsen van koeien van het ene naar het andere weiland bestempeld wordt als verbruggen. Maar ook verkampen kwam meerdere keren aan bod. Ik ga er maar vanuit dat beide varianten mogelijk zijn, maar ik houd me aanbevolen voor een terechtwijzing op dit punt!
Reconstructie kruispunt N214/N216 loopt vertraging op door bommen uit Tweede Wereldoorlog
Molenlanden werkt aan plan tegen tekort aan begraafplaatsen
Uitwaaien: het is nu ook een trendy lifestyle
Meet the Dutch lifestyle trend that embraces windy days - The Washington Post
Even naar De Donk in Brandwijk rijden om wandelend langs de Boezem even uit te waaien; het is een gewoonte die vele Alblasserwaarders al jarenlang kennen. Maar het wonderlijke is dat deze gezonde ontspanning wereldwijd een heuse lifestyle trend is geworden. ‘Uitwaaien’ is klaar om de wereld te veroveren, zo blijkt onder meer uit bovenstaand artikel uit de Washington Post. En het mooie is dat er als illustratie een voluit Alblasserwaards plaatje bij is gezet, de molens van Kinderdijk. Inclusief een schaatser, al is de hoop daarop gering.
Grappig is trouwens nog wel dat in het eerste Twitterbericht van deze roemruchte Amerikaanse collega-krant gesproken werd over ‘Norwegian’. Waaruit maar weer eens duidelijk werd dat onze overburen aan de andere kant van de oceaan de nodige moeite hebben met de Europese topografie…het werd enige tijd later wel netjes gecorrigeerd.
Nieuwe huisvesting Molenlanden valt ruim 1,2 miljoen duurder uit
SGP en CDA: veel vragen over slechte riolering in Molenlanden
Het 'voorgeslacht' in de schijnwerpers
Het is een goede gewoonte om terughoudend te zijn om je eigen naaste omgeving in de krant te zetten. Maar al te snel komt dan het verwijt dat je teveel aandacht hebt voor bijvoorbeeld de plaats waar je zelf woont. Maar toen de vrijwilligers van afdeling Graafstroom van vereniging De Zonnebloem aangaven voor een actie langs te gaan bij mijn vader, kon ik daar natuurlijk geen nee tegen zeggen. Gelukkig deelt hij mijn lichte voorkeur voor het in de schijnwerpers staan en vond hij het dus zeker geen probleem om afgelopen week een podium in Het Kontakt te krijgen!
Nieuwe mijlpaal voor Vakantiepark Molenwaard; eerste paal voor uitbreiding
Oranjevereniging Ottoland plant Anne Frank Boom
Zo mooi is de Alblasserwaard: de bruine boszanger
Goed nieuws voor de Alblasserwaardse vogelliefhebbers: na de zeer zeldzame purperkoet dook afgelopen week ook de bruine boszanger op in Alblasserdam. Een niet al te opvallende vogel, die je normaal eerder in Siberië tegen kunt komen. De maken van het YouTube-kanaal De Visdief wist de bruine boszanger met enige moeite vast te leggen op bewegend beeld. Als vogelliefhebber heb ik er erg van genoten!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Geurt Mouthaan met Revue.