Geurt Mouthaan - Editie #184

#184・
400

abonnees

197

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that Geurt Mouthaan will receive your email address.

Revue
 
 

Geurt Mouthaan

29 december · Editie #184 · Bekijk online

Journalist en fotograaf bij Het Kontakt editie Alblasserwaard, bladmanager bij Kontakt Mediapartners.


In de laatste editie van dit jaar besteed ik onder meer aandacht aan het overlijden van de laatste boer van Papendrecht, de (on)leesbaarheid van teksten en de poldertelevisie van een nieuw medium: RTV Koe Op Zolder. Een fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2022 toegewenst!

Eerder geschiedenis dan verwacht
Klik op de foto voor de digitale editie met het interview met Jan de Jong
Klik op de foto voor de digitale editie met het interview met Jan de Jong
Foto’s leggen de geschiedenis vast, maar soms wordt iets eerder geschiedenis dan ik verwacht. Vorige week kreeg ik het verdrietige bericht dat Jan de Jong in zijn slaap was overleden. Ik interviewde hem rond de zomer; de ‘laatste boer van Papendrecht’ leefde in het huis van zijn ouders een geheel eigen leven, voor een groot deel zelfvoorzienend en omringd door de bloemen en de dieren waar hij met hart en ziel voor zorgde.
Voor het maken van de foto’s ging ik langs bij zijn stukje land aan de N214, tussen Wijngaarden en Bleskensgraaf. Daar melkte hij met de hand zijn roodbonte koeien. Het was toen al een beeld waarvan je wist: dit is historisch. Maar ik had nooit kunnen vermoeden dat het het laatste seizoen was dat De Jong dit nog zou doen.
Ondanks dat ik hem niet goed kende, was ik er toch even stil van. Hij had indruk op me gemaakt met zijn eenvoudige manier van leven én zijn blijmoedige en welbespraakte inslag. Een man die oprecht genoot van het buitenzijn en het boerenleven én de sociale contacten die hij had als melkcontroleur in de streek. De Alblasserwaard is een markante man verloren. Ik ben dankbaar dat ik hem nog heb mogen leren kennen.
Hart van Nederland roept Bazuinstraat in Arkel uit tot ‘Mooiste kerststraat van Nederland’
Provincie: onderzoek Universiteit Groningen naar mening omgeving over windmolens Avelingen
De leesbaarheid van teksten
Een week of wat geleden kreeg ik een door mij geschreven artikel terug met de opmerking: ‘Ik heb wel wat zitten schuiven in de tekst en wat kopjes toegevoegd. Het sluit hiermee beter aan voor lezers op B1 niveau. Al vind ik de inhoud hier en daar nog te ingewikkeld voor lezers van dat niveau. Zou je de tekst wat kunnen vereenvoudigen?’
Een vraag die ik in mijn carrière nog maar weinig gehoord had. Even nakijken op het alwetende internet geeft als resultaat: ‘Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt teksten op taalniveau B1.’  Dat sluit aan bij het uitgangspunt van een huis-aan-huisblad als Het Kontakt: iedereen moet de artikelen kunnen lezen en begrijpen, dus proberen we zo toegankelijk mogen te schrijven. Laat ik mijn criticasters meteen maar voor zijn: daar slagen we niet altijd in. Zelf maak ik me met wat barok taalgebruik en een merkwaardige voorkeur voor lange samengestelde zinnen zeker ook schuldig aan het verhogen van de leesdrempel.
Maar zo gortig zoals sommige ambtenaren het weten te maken in gemeentelijke stukken, dat lukt me toch echt niet. Voor de goede orde, het staat niet symbool voor het niveau, maar dit soort draken van zinnen kom ik toch met enige regelmaat tegen: ‘Hiervoor zullen wij de komende maanden een start maken met het planontwikkelingsproces met in de voorfase van dit proces de organisatie van de omgevingsdialoog door middel van bewonersparticipatie. Wij streven ernaar eind tweede kwartaal 2022 de uitkomsten van de definitiefase gereed te hebben.’ Ik schat dat dit op de schaal van het eerder genoemde taalniveau een letter meekrijgt die een stuk verder in het alfabet staat…
Plan voor drie vrijstaande woningen, natuurgebied en ‘ommetje’ bij watertoren Nieuw-Lekkerland
De poldertelevisie van Koe Op Zolder
Zoektocht naar herkomst oude foto's
Ze doken gisteren opeens op, terwijl ik in een verloren halfuurtje mijn dossier wat aan het opruimen was. In een oude envelop zaten historische foto’s uit een inmiddels ver verleden. Een trouwfoto, waaruit blijkt dat tientallen jaren geleden het huwelijk een serieuze zaak was, en een strandtafereel. Ik heb werkelijk geen flauw idee wie deze mensen zijn en waarom ik ze in mijn bezit heb. Wellicht zijn er onder mijn lezers die me hier meer van kunnen vertellen?
A27 bij tussen Lexmond en Werkendam op 1 in file top 10 ANWB
Redding voor Brandwijks café: ‘Boerenklaas hoort bij het dorp’
Zo mooi is de Alblasserwaard
De Westermolen tussen Langerak en Goudriaan
De Westermolen tussen Langerak en Goudriaan
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Geurt Mouthaan met Revue.