Bekijk profielpagina

Geurt Mouthaan - Editie #182

Revue
 
 

Geurt Mouthaan

15 december · Editie #182 · Bekijk online

Journalist en fotograaf bij Het Kontakt editie Alblasserwaard, bladmanager bij Kontakt Mediapartners.


Deze editie opent met een journalistiek dilemma; is nieuws altijd nieuws of soms ook aandachttrekkerij? Daarnaast vertel ik onder meer over een interview op kousenvoeten, een doorbraak voor de woningbouw in Molenlanden én de Sgeurt-kalender. Veel leesplezier en delen/abonneren stel ik uiteraard op prijs!

Het dilemma van nieuws of aandachttrekkerij
Onlangs plaatste ik een foto van een protestactie tegen de coronamaatregelen, waarvoor de rotonde in de N214 bij Oud-Alblas was behangen met A4-tjes met citaten van minister Hugo de Jonge. Het duurde niet al te lang voor ik een appje kreeg: ‘Besteed daar toch geen aandacht aan.’ Mijn reactie was en zou nu ook zijn: ‘Het is nieuws, dus besteden we er wel aandacht aan.’
Maar het wijst wel op een lastig punt in de journalistiek. Sommige actiegroepen zijn zeer bedreven in het creëren van aandacht. In hoeverre laat je je door hen voor je karretje spannen? Een goed voorbeeld daarvan zijn de protesten van stichting Konijn in Nood bij de konijnenfokkerij in Leerbroek. In 2017 gebeurde dat voor de eerste keer. Nu zijn protestacties in dit dorp een betrekkelijke zeldzaamheid, dus was er geen enkele twijfel over om daarvan verslag te doen.
Begin december kregen we het bericht binnen dat Konijn in Nood voor de derde keer daar een actie gaat houden. En toen begon het toch wat te kriebelen. De actievoerders zijn met vijftien, hooguit twintig man, staan daar een kwartiertje met enkele fakkels en protestborden, er is een toespraakje en vervolgens gaan ze weer weg. De enige toeschouwers zijn enkele inwoners van Leerbroek, die, veronderstel ik, door deze actie hun mening hoogstwaarschijnlijk toch niet bij zullen stellen. Nee, succesvol is zo'n actie pas als je het podium van de (lokale) media weet te bereiken.
En dan is het de vraag: ben je dan bezig om een nieuwsfeit te verslaan of laat je je door een actiebroek gebruiken om hun boodschap voor het voetlicht te brengen? Het is een dilemma waar ik niet uit ben. Journalistiek stuit het me namelijk ook tegen de borst om een dergelijke actie gewoon te negeren. Ik ben benieuwd wat mijn gewaardeerde lezers hiervan vinden!
Provincie zet deur open voor Bleskensgraaf West, Oud-Alblas Zuid en bouwlocatie Giessenburg
Burgemeester sluit drugspand aan Leeuwerikstraat in Bleskensgraaf voor zes maanden
Interview op kousenvoeten
Ik sta er nooit zo bij stil, maar over het algemeen houd ik mijn schoenen aan als ik bij mensen binnenstap. Vrijdag week ik af van die gewoonte. Op de agenda stond een afspraak met Piet van Assendorp, voorzitter van de landelijke Vereniging Behoud Woonwagencultuur en bewoner van het enige woonwagenkamp in Molenlanden, in Arkel. Ergens in mijn voorraad algemene ontwikkeling ging bij het bereiken van het kamp een alarmbelletje af: in een woonwagen doe je je schoenen uit.
En inderdaad, op mijn vraag of dat op prijs zou worden gesteld, kreeg ik eenmaal binnen een bevestigend antwoord. Vandaar dat ik mijn stoere stappers achterliet op de deurmat en op kousenvoeten het gesprek aanging.
Daarmee werkte ik een vinkje op mijn ‘bucketlist’ af dat er al een slordige anderhalf jaar stond. Met Piet van Assendorp had ik vorig jaar voor de zomer contact gehad toen burgemeester Theo Segers op zijn kennismakingstoer bij het woonwagenkamp langsging. Toen hij vertelde voorzitter van de Vereniging Behoud Woonwagencultuur te zijn, maakte ik in gedachten een aantekening: dat kan een mooi interview opleveren.
Maar andere en blijkbaar meer dringende zaken trokken maandenlang mijn aandacht. Tot een week of wat geleden. Voor de kerstspecial zochten we geschikte onderwerpen en kwam bij mij de naam Piet van Assendorp bovendrijven. Ik heb er geen spijt van gekregen. Het leverde een onderhoudend gesprek op over de manier van leven van de reizigers, hun geschiedenis als handelaars, entertainers en brengers van nieuws en hun visie op hoe de overheid al decennia lang met hun omgaat.
Als historicus vond ik ook onderstaande foto uit de jaren zestig zeer boeiend. Helemaal rechts staat de opa van Piet van Asssendorp bij een woonwagen zoals die destijds nog in gebruik was. Zo trokken ze destijds door het land, met het complete gezin aan boord. Van Assendorp vertelde dat de oudste jongens bij gebrek aan ruimte dan in de bagagebakken onder de wagen sliepen. Er is wat betreft in ieder geval veel ten goede verbeterd!
Onderzoek naar schaarste woningen om nieuwe huizen aan eigen inwoners toe te kennen
Wemmers Tanktransport in Bleskensgraaf overgenomen door Nijhof-Wassink Group
Een wel heel luidruchtige officiële opening
Klik op de foto voor meer foto's
Klik op de foto voor meer foto's
Officiële openingshandelingen heb je in alle mogelijke soorten en maten. Bij de opening van een nieuw speeltuintje in Wijngaarden kozen de initiatiefnemers afgelopen week voor een toeter. Het geluidsniveau was voor de jonge gebruikers echter een aantal decibellen te hoog, getuige de instinctieve reactie om de handen voor de oren te slaan en gezien hun gezichtsuitdrukking. Om het feestelijke karakter van de opening overeind te houden heb ik in de krant toch maar voor een andere foto gekozen. De kinderen bleken namelijk duidelijk zeer verguld met hun nieuwe speelruimte; al voor de toeter afging waren ze al druk aan het spelen.
OM eist werkstraf tegen man uit Nieuw-Lekkerland die zeventienjarige Arianne doodreed
Zo mooi is de Alblasserwaard
Via Twitter volg ik alweer enige tijd boswachter Jonathan Leeuwis uit Bleskensgraaf. Hij meldde deze week dit nieuwtje: ‘Gaaf! Arie Kolders ontdekte vandaag de zeldzame dwerggans in de polder van Bleskensgraaf. Deze zeldzame wintergasten uit Zweden komen jaarlijks met rond de 50 vogels naar Nederland. Bijzonder dus dat 2 vogels de #Alblasserwaard hebben gevonden. Kunnen jullie de #dwerggans vinden?’ Mij is het nog niet gelukt!
En dan nog dit: de Sgeurt-kalender
Geurt Mouthaan
Op basis van mijn af en toe - volgens collega's - wonderlijke uitspraken hebben diezelfde collega's net als nieuw commercieel vehikel de Sgeurt-kalender bedacht, om aan die citaten een podium te geven. Ik zwijg bescheiden.
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Geurt Mouthaan met Revue.