Met foto’s kun je verhalen vertellen, emoties overbrengen, een nieuwsfeit weergeven; maar de reuk die bij de momentopname hoort, die blijft voor de beschouwer verborgen. Soms mis je daardoor wel een belangrijke element van een activiteit. Zo begaf ik mij vrijdagavond in een ruimte waar een wonderlijke mix van erwtensoep en koeienpoep de atmosfeer bepaalde.
Een odeur die je in een gemiddeld driesterrenrestaurant niet snel aan zult treffen, maar die in dit geval heel goed bij de omgeving paste. Het initiatief ‘Smakelijk’ uit Goudriaan had namelijk voor de tiende door hen georganiseerde maaltijd voor het dorp niet gekozen voor dorpshuis De Multistee, maar voor de koeienstal van melkveehouder Jan-Arie Koorevaar. En dat leverde een gedenkwaardige avond op voor de tientallen Goudrianers die aanschoven.
Zelf vond ik uiteraard de omgeving tot de verbeelding sprekend, maar tegelijkertijd trof het me weer hoe een maaltijd mensen samen kan brengen. De sfeer was gemoedelijk, gezellig, mensen die normaal door huismuren van elkaar gescheiden zijn, troffen elkaar aan dezelfde tafel.
Toegegeven, misschien is het wat te hoogdravend, maar op zo'n moment zie je hoe een dorpsgemeenschap op de meest mooie manier samenkomt. Hier worden toekomstige geschillen en conflicten al in de kiem gesmoord. Want als je met elkaar erwtensoep gegeten hebt, wordt de soep van een meningsverschil vaak veel minder heet gegeten. Daarom: chapeau voor de organisatie!
Enige minpunt: de geur bleek zich razendsnel in mijn kleding genesteld te hebben. Het thuisfront meldde na enkele minuten na thuiskomst dat een wisseling van kleding op prijs zou worden gesteld…