Bekijk profielpagina

Geurt Mouthaan - Editie #175

Revue
 
 

Geurt Mouthaan

27 oktober · Editie #175 · Bekijk online

Journalist en fotograaf bij Het Kontakt editie Alblasserwaard, bladmanager bij Kontakt Mediapartners.


De (mogelijke) terugkeer van het regenpak, daar open ik deze editie mee. Verder onder meer een als dorpspomp verklede marathonloper uit Noordeloos, een koninklijk paard uit Groot-Ammers en de eerste kinderburgemeester van Molenlanden. Veel leesplezier en delen/abonneren stel ik uiteraard op prijs!

Revival van het regenpak
In mijn middelbare schooltijd zat het standaard in het pakket: schooltas, etui, geodriehoek, calculator van Casio én een regenpak. Was geen discussie over. En bij regenval was er al even weinig discussie over wat je daar dan mee deed: aantrekken. Tot mijn niet geringe verbazing is in de loop van de jaren daar de klad in gekomen.
De jeugd van tegenwoordig - wat voelt het goed om dat eens een keer onbeschaamd op te kunnen schrijven - beschouwt blijkbaar de waterwerende outfit als iets wat niet modieus is, een bedekking waarin je niet gezien wil worden. Liever laten ze zich tot op het ondergoed natregenen dan om voorafgaand aan of tijdens de fietstocht de vaak felgekleurde pakken aan te trekken.
Het is altijd goed om de neiging dit te veroordelen even niet te snel toegang te geven. Want terugkijkend kan ik me nog herinneren dat in de pubertijd zaken die wel en die niet konden verre van rationeel waren. Want zo'n leren schooltas was natuurlijk ontzettend handig en beschermde je boeken prima, maar ze waren verre van geaccepteerd. Dus koos je een rugtas van een gerenommeerd merk die je vervolgens niet op je bagagedrager vastmaakte, maar op je rug droeg. De reden daarachter? Ik heb nog steeds geen flauw idee.
Afijn, terug naar bovenstaande foto, die me aanspoorde tot deze overdenking. Vorige week zag ik deze man voorbijkomen die lak heeft aan de geldende modetrends en zich zorgvuldig in een fel geel regenpak hees, alvorens de fietstocht door de regen te ondernemen. Wie weet blijkt hij uiteindelijk een trendsetter en beleven de regenpakken de komende tijd alsnog een glorieuze revival!
Burgemeester Molenlanden bezorgd over ontwikkeling coronacijfers
Fedde Linneweever (10) geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van Molenlanden
Het verhaal achter het PTT-bordje in Nieuwland
 In het afgelopen week verschenen magazine Langs de Zederik had ik een bericht opgenomen over bovenstaand bordje, bevestigd aan een woning in Nieuwland. Daarbij deed ik een oproep aan lezers die meer weten over de herkomst ervan. En dat leverde een verhelderende reactie van de huidige bewoonster op:
‘Het pand Dorpsplein 5 is op 9 december 1955 aangekocht door de heer Teunis van Houwelingen (een bekende Nieuwlander voor de oudere generatie). Hij was postbode en bediende het postkantoortje als agentschap van het hoofdkantoor in Gorinchem district Utrecht. De heer Van Houwelingen heeft het pand aangekocht van de Diaconie der Hervormde Gemeente.
Op 30 juni 1975 is het pand gehalveerd, daar het eerder een twee onder één kap woning betrof. Dit ten gunste van de verbreding van de Zijlkade. Voor zover mij bekend hebben de woningen gediend als 1) postkantoor/woning en 2) dienstwoning van de gemeentepolitie.
 Het feit dat ik als bewoner het bordje opgehangen heb, heeft ook te maken met het gegeven dat mijn vader (die destijds bij de PTT werkte) in dit pand verving als de kantoorhouder afwezig was. Na sluiting van het postagentschap was er een rijdend postkantoor en uiteindelijk is er voor de bewoners in het dorp geen postvoorziening meer, behalve een oranje TNT bus.’
Mooi om zo het verhaal achter zo'n opvallend bordje te horen. Een van de ‘raadsels’ in mijn werkgebied is daarmee weer opgelost!
Ammerse amazone verkoopt haar paard aan Koninklijke Stallen
Familie De Hoop succesvol op NK-tafeltennis, Sanne pakt zilver in enkelspel
Lopen met de pomp voor Loop naar de Pomp
Klik voor een artikel en een video op de foto
Klik voor een artikel en een video op de foto
Meerkerkers helpen slachtoffers na ramp in het Duitse Ahrdal
Derde Proeflokaal in Molenlanden over straat klaarmaken voor extreem weer
Hij haalde er zelfs de talkshow van Humberto Tan mee: Gert Maasland uit Noordeloos was zondag met afstand één van de meest opvallende deelnemers aan de marathon van Rotterdam. Om aandacht te vragen voor de hardloopwedstrijd Loop naar de Pomp in zijn woonplaats liep hij uitgedost als de markante dorpspomp in Noordeloos de 42 kilometer van de marathon.
Een prestatie van formaat, maar voor de krachtmens en ultraloper is het niet de eerste keer dat hij én zijn sportieve grenzen verlegt én er een ludiek tintje aan hangt. Zo trok hij ook al eens een Romeinse legerwagen naar de top van de berg Mont Ventoux. Never a dull moment met de Noordelosers!
Zo mooi is de Alblasserwaard
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Geurt Mouthaan met Revue.