Maandag smaakte ik het genoegen om een presentatie van Smaakpupil bij te wonen in woonzorgcentrum Graafzicht in Bleskensgraaf. Initiatiefnemer daarvan is Michael van ‘t Hoff, chef-kok van het plaatselijke restaurant De Burgemeester. Centraal stond de vraag hoe je ook in een zorgcentrum met een centrale keuken toch ervoor kunt zorgen dat iedereen kan genieten van de dagelijkse maaltijden.
Dat leverde een boeiend verhaal op over de vele kanten van smaak, over hoe presentatie, herinneringen, structuur en allerlei andere zaken invloed hebben op hoe je je eten ervaart. En: dat er met eenvoudige toevoegingen - Van ’t Hoff noemt ze 'smaakmakers’ - het nodige gedaan kan worden aan het lekkerder maken van het dagelijks brood en de warme prak.
Afhankelijk van ieders persoonlijke smaak kun je deze naar eigen inzicht toevoegen. Een boterham met kaas krijgt met een paar schijfjes augurk een heel andere beleving en het kan net dat zetje zijn waardoor je weer zin krijgt om deze in zijn geheel op te eten.
Een mooi concept: eten is naar mijn overtuiging één van de belangrijkste zaken die het dagelijks leven zijn vreugde geeft. Ik kan me nog goed van vroeger herinneren hoe blij ik was als er rode kool met hachee op het programma stond en hoe groot de teleurstelling was als er bij het openen van de pannen peultjes in bleken te zitten. En ook nu ik de zogezegde middelbare leeftijd heb bereikt, is dat gevoel eigenlijk even sterk. Als je als oudere afhankelijk bent van anderen die je eten klaarmaken, dan is het een grote meerwaarde om daar zelf ook sturing op te kunnen hebben.
Maar het meest amusante moment van de presentatie was toen één van de bewoners broodnuchter inbracht: ‘Wij zijn opgevoed met eten wat de pot schaft. Of je het nu wel of niet lekker vindt, je eet gewoon altijd je bord leeg. Vorige week vond ik het niet geweldig, maar ik heb wel alles opgegeten.’
Dat keurden de mannen van Smaakpupil natuurlijk zeker niet af, maar ze weken niet af van hun boodschap: met enkele kleine ingrepen kun je de dagelijkse maaltijden er écht smakelijker op maken. En ik hoop van mijn kant dat ze zullen slagen met hun missie!